Wycieczka do piekarni, która odbyła się 13 października 2021 r. to pierwszy etap realizacji kolejnego zadania pt. „Być dobrym jak chleb” w ramach Międzynarodowego Projektu Edukacyjnego pt. „Piękna Nasza Polska Cała”.
Dzięki uprzejmości właścicieli piekarni „Bigoraj” dzieci z grupy Jeżyki mogły poznać pracę piekarza i cały proces technologiczny produkcji pieczywa. Pan piekarz oprowadził przedszkolaki po najważniejszych pomieszczeniach piekarni i opowiedział w bardzo przystępny sposób, jak wyrasta ciasto oraz przedstawił etapy powstawania pieczywa.
Na początku dzieci poznały wszystkie potrzebne składniki do wypieku tj. mąkę i jej różne rodzaje, sól, cukier, margarynę, drożdże, wodę. Następnie obserwowały, jak w ogromnej dzieży mieszały się wcześniej poznane składniki a potem pan piekarz dzielił ciasto na porcje. Kolejnym etapem, było układanie ich na wielkich tacach i wkładanie do maszyny, która formułowała z ciasta „kuleczki”. W przedostatnim cyklu wypieku, piekarz nadawał kształt bułeczki i układał je na piętrowym wózku. Na końcu, pieczywo trafiło do dużego pieca. Po 15 minutach przedszkolaki mogły cieszyć się pachnącymi, świeżutkimi bułeczkami, drożdżówkami, chałkami.
W piekarni wszystko było ciekawe – wielkie łopaty do wyjmowania pieczywa, wózki w upieczonym chlebem, duży piec do wypiekania chleba, maszynę do produkcji bułeczek.
Na zakończenie Jeżyki zostały poczęstowane pysznymi drożdżówkami z jabłkiem, które zabraliśmy do przedszkola. Degustacja odbyła się podczas podwieczorka.
Serdecznie dziękujemy właścicielom piekarni, za okazaną gościnność, możliwość zwiedzania piekarni i wzbogacenia naszej wiedzy na temat produkcji pieczywa.
S. Wojnowska